5 Πλεονεκτήματα και 5 Κίνδυνοι του να Γίνεις Μητέρα Μετά τα 40
Www.true.gr

5 Πλεονεκτήματα και 5 Κίνδυνοι του να Γίνεις Μητέρα Μετά τα 40

Κάνοντας παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο. Οι λόγοι για αυτό μπορεί να είναι διαφορετικοί: η καριέρα, η αναξιοπιστία ενός συντρόφου, η επιθυμία να ζήσετε μόνες σας ή απλά η έλλειψη ετοιμότητας για αυτή την ευθύνη.

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι είναι η ζωή σας και η επιλογή σας. Και αν αποφασίσετε ότι θέλετε να γίνετε μαμά μετά τα 40, τότε θα πρέπει να ξέρετε για κάποια πλεονεκτήματα και πιθανά μειονεκτήματα μιας καθυστερημένης εγκυμοσύνης.

Η γέννηση ενός μωρού φέρνει τόση χαρά και ευτυχία, αλλά η τεκνοποίηση έρχεται με ορισμένους κινδύνους.

Πλεονεκτήματα:

1. Μπορεί να έχετε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Οι γυναίκες που γεννούν αργότερα μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο. Σύμφωνα με μια μελέτη, όσες γέννησαν το τελευταίο τους παιδί, ενώ ήταν κάτω από την ηλικία των 29 ετών, έκοψαν τις πιθανότητες να ζήσουν μέχρι την ηλικία των 95 ετών στο μισό. Ένας πιθανός λόγος για αυτό μπορεί να είναι η γενετική.

Εάν το αναπαραγωγικό σύστημα μιας γυναίκας σε αυτή την ηλικία λειτουργεί καλά, τότε αυτό μπορεί να ισχύει και για άλλες διαδικασίες που σχετίζονται με τη γήρανση. Ωστόσο, αυτή η σχέση μεταξύ γέννας και μακροβιότητας ήταν ως επί το πλείστον αληθής για γυναίκες με 3 παιδιά ή λιγότερο.

2. Μπορείτε να μειώσετε τη πιθανότητα γνωστικής λειτουργίας.

Μια άλλη μελέτη δείχνει τη σχέση μεταξύ της τελευταίας εγκυμοσύνης σε μεγαλύτερη ηλικία και της καλύτερης μετεμμηνοπαυσιακής γνωστικής λειτουργίας μιας γυναίκας. Αυτά τα συμπεράσματα έγιναν με βάση μια σειρά δοκιμών που περιελάμβαναν εργασίες για διάφορες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που γεννούν μετά τα 35 έχουν καλύτερη λεκτική μνήμη. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή οι ορμόνες επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας. Και όχι μόνο οι ορμόνες, αλλά οιστρογόνα και προγεστερόνη, οι οποίες είναι επίσης υπεύθυνες για τη λειτουργία του εγκεφάλου και την ανάπτυξη του εγκεφαλικού ιστού, αντίστοιχα.

3. Είστε σοφότερες και πιο έμπειρες σε αυτή την ηλικία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Brigitte Nielsen (@realbrigittenielsen) στις

Δεν είναι μυστικό ότι με τα χρόνια αποκτούμε γνώση και εμπειρία. Συγκρίνετε τον εαυτό σας όταν ήσασταν στη δεκαετία των ’20 ή των ’30. Και τώρα φανταστείτε τη διαφορά στο μεγάλωμα των παιδιών σε αυτέ τις ηλικίες. Οι γυναίκες άνω των 40 ετών είναι πιο υπομονετικές απέναντι στα παιδιά τους και προσεγγίζουν την ανατροφή τους με μεγαλύτερη προσοχή.


Συνήθως κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, οι γυναίκες δεν μένουν έγκυες μόνο τυχαία. Αυτό είναι ένα εσκεμμένο βήμα που είστε προετοιμασμένες. Ως εκ τούτου, είστε πιο σταθερές συναισθηματικά και ψυχολογικά. Και είστε έτοιμες για τις αλλαγές που έρχονται με την εγκυμοσύνη και τη γέννηση ενός παιδιού.

4. Είστε οικονομικά πιο σταθερές.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Brigitte Nielsen (@realbrigittenielsen) στις

Μέχρι την ηλικία των 40 ετών, οι περισσότερες γυναίκες έχουν ήδη καριέρα. Δεν προσπαθούν ακόμα να βρεθούν σε διαφορετικά πεδία, να αλλάζουν συνεχώς θέσεις εργασίας ή να αντιμετωπίζουν ένα ασταθές εισόδημα. Οι γυναίκες που έχουν παιδιά μεγαλύτερες, αισθάνονται ότι μπορούν να επιτρέψουν στην καριέρα τους να ξεθωριάζει στο παρασκήνιο, ώστε να μπορούν να επικεντρωθούν περισσότερο στο παιδί τους.

Πιθανότατα έχετε ήδη ακίνητα και αποταμιεύσεις που θα σας βοηθήσουν να έχετε λιγότερο άγχος λόγω του ερχομού ενός παιδιού. Επειδή δεν χρειάζεται να σκεφτείτε μια καριέρα και εργασία από το σούρουπο έως την αυγή για να κερδίσετε επιπλέον χρήματα, μπορείτε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στο μωρό σας.

5. Είχατε χρόνο να δοκιμάσετε τα πάντα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mariah Carey (@mariahcarey) στις

Η περίοδος των πάρτι και πάντα να είστε εν κινήσει έχει περάσει και τώρα είναι η ώρα να αφιερωθείτε σε μια οικογένεια. Μέχρι την ηλικία των 40 ετών, έχετε ήδη συγκεντρώσει πολλές αστείες αναμνήσεις, καταφέρατε να κάνετε παρέα με αρκετούς φίλους και, τέλος, έχετε ζήσει μόνες σας. Έχετε ταξιδέψει, εξερευνήσατε τον κόσμο και επεκτείνετε τους ορίζοντές σας.

Και όταν γεννιέται το παιδί σας, είναι λιγότερο πιθανό να αισθανθείτε δυσαρέσκεια από το γεγονός ότι δεν θα έχετε όλο το χρόνο σας μόνο για τον εαυτό σας πια και θα είστε σε θέση να αφιερώσετε χρόνο στο παιδί σας.


Αλλά παρά το γεγονός ότι η εγκυμοσύνη μετά τα 40 έχει τα πλεονεκτήματά της, φέρει επίσης ορισμένους κινδύνους και μειονεκτήματα.

Κίνδυνοι:

1. Είναι λιγότερο πιθανό να μείνετε έγκυος.

Καθώς περνούν τα χρόνια, οι γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες. Στα 32 έτη της ηλικίας, η γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται σημαντικά. Ο αριθμός των ωαρίων μειώνεται και ο αριθμός αυτών μειώνεται για τη γονιμοποίηση. Μπορεί να παρουσιαστεί λανθασμένη απελευθέρωση ωαρίων από τις ωοθήκες και αυξάνεται η πιθανότητα απελευθέρωσης των ανθυγιεινών ωαρίων.

Αλλά μην απελπίζεστε, γιατί σήμερα υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ωαρίων δότη. Μπορείτε επίσης να παγώσετε τα ωάριά σας σε μικρότερη ηλικία ή να καταφύγετε σε ανάδοχη μητρότητα.

2. Έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο για αποβολή.

Ο κίνδυνος αποβολής αυξάνεται με την ηλικία και μετά τα 45 ετών, μπορεί να φτάσει το 50% ή περισσότερο. Φυσικά, δεν είναι μόνο η ηλικία που επηρεάζει την απώλεια της εγκυμοσύνης. Αλλά οι αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία επηρεάζουν το σώμα μας, μειώνουν τη λειτουργία των ορμονών και της μήτρας, καθώς και περιπλέκουν άλλους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην απώλεια ενός εμβρύου.

3. Έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθετε οστεοπόρωση.

Η γέννα σε μεγαλύτερη ηλικία αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης οστεοπόρωσης σε ηλικιωμένες γυναίκες. Σύμφωνα με τη μελέτη, όσες γέννησαν μετά τα 35 έχουν διπλάσιες πιθανότητες εκδήλωσης της ασθένειας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στα οστά σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκειμένου να μειώσετε τις πιθανότητες οστεοπόρωσης σε μεγαλύτερη ηλικία.

4. Έχετε αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Η προχωρημένη ηλικία, στον τοκετό, αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα ένα μικρό παιδί να γεννηθεί νωρίς και μπορεί να έχει χαμηλό βάρος γέννησης. Μια μελέτη δείχνει ότι η ίδια η ηλικία, ανεξάρτητα από άλλους αρνητικούς παράγοντες, μπορεί να είναι αιτία πρόωρης γέννησης.

5. Μπορεί να έχετε διαβήτη κύησης.

Αυτή η μορφή διαβήτη είναι προσωρινή, στις περισσότερες περιπτώσεις, προκαλείται από ανεπαρκή ποσότητα ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στις εγκύους άνω των 40 ετών, ο κίνδυνος εμφάνισης αυτής της επιπλοκής αυξάνεται κατά 74% σύμφωνα με μια μελέτη. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να κάνετε εξέταση για διαβήτη κύησης και στη συνέχεια ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει μια θεραπεία, ανάλογα με τα αποτελέσματα.

Η εγκυμοσύνη μπορεί να έχει μειονεκτήματα σε οποιαδήποτε ηλικία. Πολλά εξαρτώνται από τη μητέρα και την κατάσταση της υγείας της. Και αν αποφασίσετε να γίνετε μητέρα μετά τα 40, οι πιθανότητές σας είναι ακόμα καλές για να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη και να γεννήσετε ένα υγιές μωρό. Αλλά είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην κατάστασή σας και να είστε σίγουρες ότι θα συμβουλευτείτε το γιατρό σας για οποιαδήποτε θέματα.

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr