5 οσμές που «αναδύει» το σώμα μας και πιθανών να είναι συμπτώματα σοβαρής ασθένειας

Όλοι μας αναδύουμε σωματικές μυρωδιές κατά καιρούς. Μερικές φορές είναι απλώς επειδή ξεχάσατε να βάλετε αποσμητικό πριν φύγετε από το σπίτι το πρωί και άλλες φορές, μπορεί να φοράτε τα παπούτσια σας χωρίς κάλτσες σε μια καυτή καλοκαιρινή μέρα.

Ωστόσο, εάν αρχίσετε να παρατηρείτε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες μυρωδιές που αναδύει το σώμα σας τις οποίες δεν μπορείτε να ξεφορτωθείτε, τότε μπορεί να αντιμετωπίζετε συμπτώματα μιας πιθανώς σοβαρής κατάστασης.

Βεβαίως, μπορεί να είναι ένα ντροπιαστικό θέμα για συζήτηση, αλλά είναι πολύ σημαντικό για όλους να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα σημάδια που υποδηλώνουν ότι το σώμα σας μπορεί να μην λειτουργεί σωστά.

Μάθετε πέντε σημάδια που πρέπει πάντα να προσέχετε:

1. Άσχημη μυρωδιά ούρων

Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από τα ούρα τους να έχουν ευχάριστη μυρωδιά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εντάξει να μυρίζουν πολύ άσχημα. Η έντονη μυρωδιά και τα θολά ούρα θα μπορούσαν να αποτελούν ένδειξη λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος.

Εάν παρατηρήσετε επιπλέον συμπτώματα, όπως συχνή ούρηση, ρίγη και αίσθημα καψίματος όταν ουρείτε, τότε ήρθε η ώρα να επισκεφθείτε το γιατρό.

2. Επίμονη κακή αναπνοή

Σε αντίθεση με τις ταινίες και τις τηλεοπτικές εκπομπές, είναι σχεδόν αδύνατο να ξυπνήσετε με καλή αναπνοή μετά από έναν βαθύ ύπνο.

Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε ότι η αναπνοή σας είναι ξινή πιο συχνά από συνήθως, τότε είναι πιθανόν να προκαλείται από μια υποκείμενη κατάσταση. Η κακή αναπνοή είναι ένα σύμπτωμα ορισμένων καταστάσεων όπως η ασθένεια των ούλων, λοιμώξεις της ρινικής κοιλότητας και η άπνοια ύπνου.

Από την άλλη πλευρά, εάν παρατηρήσετε ότι η αναπνοή σας είναι περισσότερο φρουτώδης, αυτό θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα του διαβήτη. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 παρουσιάζουν διαβητική κετοξέωση (DKA), μια επιπλοκή που εμφανίζεται όταν το σώμα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ινσουλίνη, η οποία εμποδίζει την ικανότητα του σώματος να διασπάσει λιπαρά οξέα όπως η ακετόνη. Η συσσώρευση αυτών των οξέων προκαλεί μια φρουτώδη μυρωδιά στην αναπνοή σας.

3. Πόδια που μυρίζουν

Είναι κατανοητό όταν τα πόδια σας μυρίζουν δυσάρεστα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά εάν τα παπούτσια σας είναι συνεχώς δύσοσμα ακόμη και όταν κάνει κρύο, τότε μπορεί να έχετε ένα πιο σοβαρό πρόβλημα.

Η μυρωδιά από τα πόδια σας μπορεί να προκαλείται από μυκητιακές παθήσεις όπως το πόδι του αθλητή. Είναι λοίμωξη που συμβαίνει συχνά λόγω της ακατάλληλης υγιεινής των ποδιών και όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία, θα μπορούσε να γίνει υπερμόλυνση. Ευτυχώς, το πόδι του αθλητή μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με αντιμυκητιασικά φάρμακα.

4. Έντονη μυρωδιά κοπράνων

Φυσικά, τα κόπρανα μυρίζουν άσχημα, αλλά μερικές φορές μπορεί να αναδύουν μια ασυνήθιστα απαίσια μυρωδιά. Ενώ η διατροφή σας παίζει σημαντικό παράγοντα (δυσανεξία στη λακτόζη), είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι πάντα υπεύθυνη. Τα ιδιαίτερα άσχημα στη μυρωδιά κόπρανα, ειδικά εάν φαίνονται μαύρα, μπορεί να υποδηλώνουν μέλαινα κένωση, μια κατάσταση που προκαλείται από αιμορραγία του άνω γαστρεντερικού. Αυτό απαιτεί άμεση ιατρική περίθαλψη, οπότε μην καθυστερείτε να δείτε έναν γιατρό.

5. Άσχημη μυρωδιά γυναικείας ευαίσθητης περιοχής

Η γυναικεία ευαίσθητη περιοχή έχει μια διαφορετική μυρωδιά σε κάθε γυναίκα και αλλάζει ανάλογα με την ηλικία και κατά τη διάρκεια διαφορετικών περιόδων του μήνα, αλλά αν συνεχίζετε να παρατηρείτε έντονη μυρωδιά ψαρίλας κάθε φορά που βγάζετε το εσώρουχό σας, ήρθε η ώρα να το ελέγξετε.

Η μυρωδιά μπορεί να προκληθεί από διάφορα πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της βακτηριακής κολπίτιδας, η οποία προκαλείται από την υπερβολική ανάπτυξη φυσικών βακτηρίων. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν φαγούρα και γκρι, υδαρή υγρά.

Τα άσχημα στη μυρωδιά μέρη του σώματος δεν είναι ένα θέμα συζήτησης για το τραπέζι, αλλά μπορούμε όλοι να κάνουμε τη συζήτηση πιο ανοιχτή, ενημερώνοντας κυρίως τον γιατρό μας για αυτά τα συμπτώματα.