2020: Πότε πέφτει Τσικνοπέμπτη και πότε Καθαρά Δευτέρα

Ο Φεβρουάριος μπήκε και αυτό σημαίνει ότι σε λίγες ημέρες ανοίγει το Τριώδιο και ότι πλησιάζουν Τσικνοπέμπτη και Καθαρά Δευτέρα.

Το Τριώδιο ξεκινά στις 9 Φεβρουαρίου. Η Τσικοπέμπτη φέτος πέφτει στις 20 Φεβρουαρίου ενώ η Καθαρά Δευτέρα πέφτει στις 2 Μαρτίου.

Τριώδιο

Το Τριώδιο χωρίζεται στις πιο κάτω εβδομάδες-Κυριακές
Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου
Κυριακή του Ασώτου Υιού(Σπλαχνικού Πατέρα)
Κυριακή της Απόκρεω(Της μελλούσης κρίσεως)
Κυριακή της Τυρινής
Μεγάλη Τεσσαρακοστή(Α’,Β’,Γ’,Δ’,Ε’ Κυριακή των Νηστειών)
Ακολουθεί η Κυριακή Των Βαΐων και η Μεγάλη Βδομάδα

Τσικνοπέμπτη

Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος. Λαμβάνει μέρος την Πέμπτη, λόγω του ότι οι μέρες Τετάρτη και Παρασκευή θεωρούνται νηστίσιμες, της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών, την αποκαλούμενη Κρεατινή. Προηγείται αυτής η πρώτη κατά σειρά Προφωνή και ακολουθεί η τρίτη εβδομάδα της Τυροφάγου. Πραγματοποιείται κάποιες μέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής.

Καθαρά Δευτέρα

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημαίνει το τέλος των Αποκριών. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά.[1] Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα.