15χρονη Που Έσωσε Την Αδερφή Της Από Πνιγμό Ζητά Μάθημα Α’ Βοηθειών Στα Σχολεία
Www.true.gr

15χρονη Που Έσωσε Την Αδερφή Της Από Πνιγμό Ζητά Μάθημα Α’ Βοηθειών Στα Σχολεία

«Είδα την αδερφή μου πεσμένη κάτω. Αμέσως έτρεξα να αξιολογήσω αν αναπνέει. Όταν κατάλαβα ότι δεν αντιδρά, ούτε αναπνέει, συνέχισα με 5 εμφυσήσεις…» περιγράφει η 15χρονη Νεφέλη με τρεμάμενη φωνή, αναφερόμενη στις σοκαριστικές στιγμές που έζησε, όταν η 10χρονη αδερφή της βρέθηκε στον πάτο της πισίνας, βάθους 3,5 μέτρων.

Το συμβάν έλαβε χώρα το 2018 και για καλή τύχη όλων -και κυρίως της 10χρονης Δανάης- η Νεφέλη είχε πριν από λίγο καιρό παρακολουθήσει σεμινάριο Α’ Βοηθειών στο σχολείο της, μέσω του εθελοντικού εθνικού προγράμματος »KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές», το οποίο έχει ήδη ξεπεράσει τους 50,000 εκπαιδευμένους μαθητές στα σχολεία Α’/Βάθμιας & Β’/Βάθμιας εκπαίδευσης όλης της Χώρας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από τον επιστημονικά υπεύθυνο του προγράμματος και Διασώστη του ΕΚΑΒ κο Αναστάση Στεφανάκη το 2010 στα σχολεία της Χαλκιδικής και το 2016 πήρε το πράσινο φως και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την επίσημη επέκταση του σε όλη τη Χώρα.

Η οργάνωση και υλοποίηση του καινοτόμου και φιλόδοξου αυτού εκπαιδευτικού προγράμματος ανήκει αποκλειστικά στον νεοσύστατο Ανθρωπιστικό Οργανισμό KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές και την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, ακολουθώντας τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Γίνεται κατανοητό από τα παραπάνω, πόσο απαραίτητο είναι ένα μάθημα Α’ Βοηθειών, εθελοντισμού και αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο να θεσμοθετηθεί και να εισαχθεί στο ωρολόγιο πρόγραμμα των ελληνικών σχολείων.

Αυτό, βέβαια, απαιτεί πολιτική βούληση, την συνδρομή της Υπουργού Παιδείας κας Νίκης Κεραμέως με σκοπό την κατάθεση του Σχεδίου Νόμου που ετοίμασαν οι δύο φορείς στην Βουλή των Ελλήνων, για την ψήφισή του.


Ας ελπίσουμε η Νεφέλη να εισακουστεί και να γίνει η ευχή της πραγματικότητα.

Πώς η 14χρονη Νεφελη έσωσε την αδερφή της που πνιγόταν

«Όταν είδα ότι δεν ανέπνεε, εφάρμοσα εμφυσήσεις και τεχνητή αναπνοή για δύο λεπτά. Ξαφνικά η αδερφή μου άρχισε να κουνιέται και τότε έλεγξα την αναπνοή της. Όταν είδα ότι ανέπνεε, την έθεσα σε «θέση ασφαλείας». Το ασθενοφόρο έφθασε μετά από 30 λεπτά», περιγράφει με ψυχραιμία τις δραματικές στιγμές όπου έσωσε την ζωή της αδερφής της!

NEFELI, Kids Save Lives in Greece from KIDS SAVE LIVES on Vimeo.


Γιατί το μάθημα της ΚΑΡΠΑ πρέπει να μπει σε όλα τα σχολεία της χώρας

Μέσω της καθιέρωσης των μαθημάτων ΚΑΡΠΑ (καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση) οι μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης θα συνειδητοποιήσουν την αξία παροχής πρώτων βοηθειών, τον σωστό τρόπο παροχής τους και έτσι θα είναι σε θέση να προσφέρουν βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης. Θα είναι ένα μάθημα ζωής που σίγουρα θα σώσει πολλές ανθρώπινες ζωές που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Τι είναι το πρόγραμμα KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές

O ανθρωπιστικός οργανισμός Kids Save Lives – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, εκπαιδεύει δωρεάν μαθητές σχολικής ηλικίας άνω των 10 ετών και εκπαιδευτικούς στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση. Το 90% των παιδιών σχολικής ηλικίας αναφέρουν μετά από έρευνα, πως θα ήθελαν να ξέρουν πώς να ανταποκριθούν σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Άλλωστε, το σχολικό περιβάλλον είναι το ιδανικό περιβάλλον, καθώς εκεί η μάθηση είναι η κύρια δραστηριότητα. Οι δεξιότητες που αποκτώνται αυξάνουν την αυτοεκτίμηση των μαθητών, το αίσθημα προσωπικής ευθύνης, καθώς και την έννοια του προσωπικού καθήκοντος στην κοινωνία.

Οι δεξιότητες της βασικής υποστήριξης της ζωής είναι απλές, διασκεδαστικές, πολλές φορές, εύκολες στη διδασκαλία και τη μάθηση, και με μόλις τρεις ώρες της σχολικής τους ζωής, τα παιδιά μπορούν να διδαχθούν τις βασικές δεξιότητες που χρειάζονται για να σώσουν μια ζωή.

Μέχρι σήμερα, οι εθελοντές του Οργανισμού έχουν εκπαιδεύσει περισσότερους από 30.000 μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου σε 312 σε όλη την χώρα.

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr