15 συγκινητικές φωτογραφίες όπως γιόρταζαν παλιά το Πάσχα στην Ελλάδα
Www.true.gr

15 συγκινητικές φωτογραφίες όπως γιόρταζαν παλιά το Πάσχα στην Ελλάδα

 

Το υπάιθριο σούβλισμα του αρνιού το Πάσχα είναι ένα από τα παλαιότερα ελληνικά έθιμα με ρίζες μάλιστα, στην αρχαία Ελλάδα αλλά φέτος δεν θα μπορέσουμε να το ζήσουμε όπως κάθε χρόνο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να ξεχάσουμε τις παραδόσεις και τους λόγους που έχουμε στην Ελλάδα. Η παράδοση απαιτούσε οι αρχαίοι Έλληνες, σαράντα ημέρες μετά τον θάνατο των συγγενών τους, να μαγειρεύουν δίπλα από τον τάφο, καθώς πίστευαν ότι στο γεύμα που δίνεται μετά την ταφή και στο μνημόσυνο, συμμετέχει και ο ίδιος ο νεκρός. Οι αρχαίοι έψηναν αρνιά σε εστίες, έπιναν κρασί και χόρευαν για να τον τιμήσουν.

Για τους Ιουδαίους, το αρνί σημαίνει το εξιλαστήριο θύμα. Για αυτό και ο Χριστός ονομάστηκε από τον Ιωάννη τον Προδρόμο ως ο «αμνός ο αίρων την αμαρτία του κόσμου».


Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, οι κλέφτες και οι αρματωλοί, όταν έκαναν ανακωχή, σούβλιζαν αρνιά πιστεύοντας ότι ο τιμώμενος Χριστός θα χαρίσει την «ανάσταση» και στο πολύπαθο γένος τους.

Στη συνέχεια σας παρουσιάζουμε 15 παλιές φωτογραφίες από τον εορτασμό του Πάσχα και το έθιμο με το σούβλισμα του αρνιού.

Πηγή: dinfo.gr

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr