13 Χρήσιμες συμβουλές, που πρέπει όλοι οι γονείς να πουν στα παιδιά τους, πριν αρχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο.
Www.true.gr

13 Χρήσιμες συμβουλές, που πρέπει όλοι οι γονείς να πουν στα παιδιά τους, πριν αρχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο.

Για ένα παιδί, το είναι μια αιτία τόσο ευχάριστων, όσο και δυσάρεστων παιδικών χρόνων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γονείς, πρέπει να βοηθήσουν τα τους να προετοιμαστούν για το σχολείο, παίζοντας μαζί τους, μοιράζοντας τις δικές τους ιστορίες από το σχολείο και εξηγώντας τι πρόκειται να συναντήσει το παιδί τους στη σχολική τους ζωή. Αυτό πρέπει να γίνει επειδή υπάρχουν μερικά πράγματα που μόνο οι γονείς μπορούν να εξηγήσουν.

Η κόρη μου είναι στην πέμπτη δημοτικού. Εγώ προσωπικά θυμάμαι την αλλαγή 2 σχολείων, κάτι που ήταν πραγματικά σκληρό και επώδυνο. Όμως γνωρίζω ανθρώπους που έζησαν ωραίες στιγμές στο σχολείο. Για να βοηθήσω την κόρη μου να νιώθει, πως ανήκει σε εκείνη την ομάδα ανθρώπων, της έμαθα μερικούς κανόνες.

Για τους μαθητές της πρώτης τάξης και τους γονείς τους, όλα φαίνονται τόσο ασυνήθιστα, άβολα, ακόμη και τρομακτικά. Το σχολείο, τα άλλα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί, είναι τόσο διαφορετικοί. Τα παιδιά βιώνουν νέα πράγματα, όπως οι εργασίες και οι βαθμοί για πρώτη φορά στη ζωή τους.

Παρά το γεγονός ότι οι γονείς έχουν ήδη περάσει αυτή την «εξέταση», εξακολουθούν να αισθάνονται νευρικοί. Για τα παιδιά τους, είναι ακόμα πιο δύσκολο, ειδικά αν δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ κάποιο νηπιαγωγείο.

Είναι πολύ σημαντικό να τους εξηγήσετε τα εξής:

 • Η υγεία σου, είναι πιο σημαντική από τα μαθήματα. Αν δεν νιώθεις καλά, να μιλήσεις σε κάποιον.
 • Μην συγκρίνεσαι με τους άλλους. Πηγαίνεις στο σχολείο για να αποκτήσεις γνώσεις, όχι για να κυνηγάς βαθμούς.
 • Πρέπει να καταλάβεις το αντικείμενο. Οι βαθμοί δεν είναι τόσο σημαντικοί. Δεν θα σε τιμωρήσουμε αν πάρεις κακό βαθμό, ωστόσο θα ήμασταν πολύ χαρούμενη αν έπαιρνες άριστα.
 • Αν νιώθεις πως κάτι είναι δύσκολο, ζήτα βοήθεια από το δάσκαλο σου ή από εμάς.
 • Είναι λογικό αν νιώθεις άγχος πριν από εξετάσεις. Να θυμάσαι όμως πως το σχολείο δεν είναι όλη σου η ζωή, παρά μόνο ένα μικρό κομμάτι της.


 • Οι δάσκαλοι, είναι και αυτοί άνθρωποι, άρα αρρωσταίνουν, κουράζονται και κάνουν λάθη. Να το θυμάσαι αυτό και να τους σέβεσαι, όπως και να σέβεσαι όσα σου προσφέρουν.
 • Μην φοβερίζεις άλλους. Το bullying συμβαίνει, όταν οι άνθρωποι πληγώνουν άλλους που είναι πιο αδύναμοι από τους ίδιους. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, να μου το πεις και θα δω τι μπορώ να κάνω.

 • Αν δεν παραβείς κάποιον κανόνα, κανείς δεν πρόκειται να σε τιμωρήσει. Μπορείς να παίξεις κάποιο παιχνίδι στο διάλειμμα όπου δεν σε αποσπά από το διάβασμα. Μπορείς να ζητήσεις να πας στην τουαλέτα. Μπορείς να αρνηθείς αν δεν θες να φας κάτι. Αν οι δάσκαλοι είναι λάθος σε κάτι ή αγενείς, να μου το πεις.
 • Αν παραβείς κανόνες, οι δάσκαλοι μπορούν να σε τιμωρήσουν. Κανένας όμως δεν επιτρέπεται να σε πληγώσει ή να σε μειώσει και να σπάσει πλάκα μαζί σου. Να μας το πεις αν συμβεί.


 • Μάθε να επικοινωνείς με τους ανθρώπους. Αν ένας συμμαθητής σου σε πληγώσει, προσπάθησε να λύσεις την κατάσταση μόνος/η σου. Αν δεν τα καταφέρεις, τότε ζήτα βοήθεια από εμάς ή τους δασκάλους σου.
 • Βάλε τα δυνατά σου. Τα μαθήματα είναι πολύ χρήσιμα. Επίσης καλό είναι να μάθεις να σκέφτεσαι.
 • Να είσαι πειθαρχημένος/η. Οι κανόνες φτιάχτηκαν για να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη.
 • Μπορείς να πάρεις γνώσεις και σε μέρη πέρα από το σχολείο. Αν θες να μάθεις κάτι, ενημέρωσε μας και θα σε βοηθήσουμε να βρεις την απάντηση που ψάχνεις.

ΠΗΓΗ: brightside.me

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr