11χρονος έτρωγε χαρτί υγείας λόγω μιας σπάνιας ασθένειας και πέθανε

Πέθανε το 11χρονο αγόρι που πρόσφατα έγινε θέμα σε πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης επειδή έτρωγε χαρτί υγείας και λάσπη λόγω μιας σπάνιας ασθένειας, η οποία τον έκανε να νιώθει συνεχώς πεινασμένος.

Ο Caden Benjamin από την Νότια Αφρική που έπασχε από το σπάνιο σύνδρομο Prader-Willi, το οποίο χαρακτηρίζεται από ακόρεστη πείνα, έφτασε να ζυγίζει 90 κιλά σε ηλικία μόλις 10 ετών και τελικά την περασμένη εβδομάδα έχασε τη μάχη με τη ζωή.

Στην περίπτωση του Caden, ο εγκέφαλός του δεν μπορούσε να κατανοήσει πως το σώμα του δεν χρειαζόταν άλλη τροφή μετά την κατανάλωση κάποιου γεύματος, κάτι που πρακτικά σήμαινε πως ο ίδιος δεν κατάφερνε ποτέ να χορτάσει.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο 11χρονος να φτάσει στο σημείο να τρώει μέχρι χαρτί υγείας και λάσπες όταν δεν μπορούσε να βρει άλλο φαγητό.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η παχυσαρκία του τού είχε προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην αναπνοή και πριν μερικά χρόνια, είχε υποβληθεί σε τραχειοτομή οπότε έκτοτε ανέπνεε μέσω ενός σωλήνα. Επίσης είχε μεγαλοκαρδία, διαβήτη και κατάθλιψη.

Φίλη της οικογένειας του 11χρονου είχε ξεκινήσει καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων για την φροντίδα του Caden καθώς η μητέρα του, Zola, δεν είχε την δυνατότητα να καλύπτει τα φάρμακά του. Μετά τον θάνατό του, η ίδια προσπαθεί να συγκεντρώσει τώρα χρήματα για τα έξοδα της κηδείας του.

Όπως είπε σε δημοσιογράφους, η μητέρα του Caden «είναι συντετριμμένη που έχασε το μοναχοπαίδι της» καθώς «ήταν όλη της η ζωή και θέλει ο κόσμος να τον θυμάται πάντα ως το γλυκό, γενναίο που υπήρξε».

 

Πέρυσι η μητέρα του είχε μιλήσει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθημερινά. «Σε κάποια φάση ο Caden έτρωγε χαρτί υγείας, έτργε πολλά ρολά. Βασικά έτρωγε οποιοδήποτε χαρτί έβρισκε στο σπίτι. Αν δεν υπάρχει κάτι να φάει, ξύνει την βρωμιά από το πάτωμα και την τρώει», είχε πει η Zola.

Το σύνδρομο Prader-Willi είναι μια σπάνια, ανίατη διαταραχή που επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως, προκαλώντας σωματικά, ψυχικά και συμπεριφορικά προβλήματα. Την κατάσταση επιδεινώνει το γεγονός πως οι πάσχοντες χρειάζονται ουσιαστικά λιγότερη τροφή από τους υπολοίπους επειδή τα σώματά τους έχουν λιγότερους μύες και τείνουν να καίνε λιγότερες θερμίδες.

Ο Caden ζύγισε 40 κιλά στην ηλικία των τριών ετών και τότε οι γονείς του δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι του συμβαίνει. Πήγαν σε πάρα πολλούς γιατρούς και κανείς δεν μπορούσε να βρει από τι πάσχει και γιατί το βάρος του αυξανόταν με τέτοιο ρυθμό. Τελικά, ένας γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Steve Biko της Πρετόρια, κάνοντας πιο εξειδικευμένες εξετάσεις κατάφερε να διαγνώσει την ασθένεια του αγοριού.

«Συνήθως ξεκινούσε την ημέρα τρώγοντας τέσσερις φέτες ψωμί του τοστ και μετά από μια ώρα έπινε ένα αναψυκτικό και έτρωγε ότι φαγητό είχε απομείνει από το προηγούμενο βράδυ. Μετά για μεσημεριανό έτρωγε δύο τεράστια κομμάτια κοτόπουλου και για την υπόλοιπη ημέρα έτρωγε ανά μία ώρα», είχε πει πέρυσι η μητέρα του.

Όταν το βάρος του άρχισε να φεύγει εκτός ελέγχου, βάζοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του, οι γιατροί αποφάσισαν να τον βάλουν σε δίαιτα. Η μητέρα του χρειάστηκε να κλειδώσει όλα τα ντουλάπια της κουζίνας και το ψυγείο, κρύβοντας ταυτόχρονα κάθε είδους τροφή που υπήρχε στο σπίτι. Η ίδια είχε περιγράψει κάθε μέρα σαν μια μικρή «μάχη» κι είπε πως έπρεπε να ελέγχει τον γιο της νυχθημερόν.

Ο Caden δυσκολευόταν πολύ να μετακινηθεί και έπασχε από βαριάς μορφής κατάθλιψη επειδή δεν μπορούσε να να ζήσει ως φυσιολογικό παιδί και να βγει να παίξει με συνομιλήκους του. Σύμφωνα με την μητέρα του, πολλές φορές ξεσπούσε σε κλάματα λέγοντας πως θέλει να βγει έξω για να παίξει με τα άλλα παιδιά.

diaforetiko