11 Σωτήριες Συμβουλές Επιβίωσης που Όλοι Πρέπει να Γνωρίζουμε. Την 10η Επιβάλλεται να την Γνωρίζουμε!

Όλοι είμαστε αβοήθητοι χωρίς τις συσκευές μας. Αρχίζουμε να αγχωνόμαστε όταν τελειώνει η μπαταρία στο κινητό και δεν έχουν σύνδεση με το διαδίκτυο.

Αλλά εάν βρεθείτε μόνοι σας σε μία επικίνδυνη κατάσταση, πιθανώς να χρειαστεί να αντιδράσετε αστραπιαία, αφού κάθε δευτερόλεπτο μετράει.

Σήμερα, θα μοιραστούμε μαζί σας μερικά κόλπα και συμβουλές που θα σας σώσουν την ζωή σε δύσκολες καταστάσεις και θα σας βοηθήσουν να είστε έτοιμοι για τα πάντα.

1. Πώς να ανάψετε σωστά μία φωτιά

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε εάν μείνετε μόνοι σας στην φύση είναι να ανάψετε φωτιά. Ωστόσο, δεν γνωρίζουν όλοι πώς να το κάνουν.

Μία φωτιά αποτελείται από 3 κομμάτια:

Πρώτα βάλτε το προσάναμμα σε σχήμα πυραμίδας και βάλτε τα φωτιά. Μετά, ρίξτε από πάνω τα μεσαία ξύλα με τον ίδιο τρόπο και σταδιακά προσθέστε τα χοντρά. Η φωτιά σας θα καίει για ώρα και θα έχετε αρκετό κάρβουνο για να ψήσετε.

2. Χειροποίητο εργαλείο

Κόψτε ένα μέτριο κλαδί από ένα δέντρο. Κόψτε το στα δύο και βάλτε μία επίπεδη και δυνατή πέτρα στο άνοιγμα. Μετά, δέστε το με λίγο σχοινί πάνω και κάτω από την πέτρα.

3. Πώς να δελεάσετε τα σκουλήκια

Βρείτε υγρό χώμα. Πάρτε 2 ξυλάκια και το ένα βάλτε το στο έδαφος ενώ το γδέρνετε με το άλλο. 2 ή 3 λεπτά μετά, τα σκουλήκια θα αρχίσουν να βγαίνουν στην επιφάνεια.

4. Φτιάξτε ένα δόρυ

Βρείτε ένα ελαφρώς υγρό, μακρύ και δυνατό κλαδί. Κόψτε την άκρη του σε 4 κομμάτια. Ακονίστε τις μύτες του ξύλου με ένα μαχαίρι και στερεώστε τις με την βοήθεια σχοινιού.

5. Πώς να καθαρίσετε σωστά ένα ψάρι

Πλύντε το και βγάλτε όλα τα λέπια. Μετά, βάλτε την μύτη του μαχαιριού από τον ορθό και κόψτε το μέχρι το κεφάλι. Μην βάλετε πολύ βαθιά το μαχαίρι για να μην χαλάσετε το εσωτερικό του.

Τώρα, το μόνο που έχει μείνει να κάνετε είναι να βγάλετε τα εντόσθια, το κεφάλι με τα λέπια και την ουρά.

6. Πώς να αναγνωρίσετε ένα ζώο από τα ίχνη του

Είναι χρήσιμο να ξέρουμε πώς είναι τα αποτυπώματα από άγρια ζώα έτσι ώστε να ξέρουμε ποιοι θηρευτές ζουν στην περιοχή.

7. Φωτιά της Dakota

Αυτή η φωτιά σώζει τους ανθρώπους εδώ και αιώνες. Χρειάζεται λίγα ξύλα και είναι καλά προστατευμένη από την κακοκαιρία ενώ δίνει την μέγιστη θερμότητα.

Σκάψτε μία τρύπα 10 εκατοστών και βάλτε μέσα τα ξύλα. Μετά, σκάψτε άλλη μία τρύπα με κλίση – που θα τροφοδοτεί την φωτιά με οξυγόνο.

8. Χρήσιμα σύμβολα

Είναι εύκολο να χαθείς στην φύση. Γι’αυτό, το να θυμάστε τα πιο συνηθισμένα σύμβολα μπορεί να σας βοηθήσει πάρα πολύ. Θα σας βοηθήσουν να βρείτε τον δρόμο σας ή να προειδοποιήσετε άλλους για έναν επερχόμενο κίνδυνο.

9. Πώς να χτίσετε καταφύγιο για την νύχτα

Εάν δεν έχετε άλλη επιλογή από το να μείνετε στο δάσος για το βράδυ και δεν έχετε σκηνή μαζί σας, θα πρέπει να χτίσετε μόνοι σας ένα καταφύγιο.

Χτίστε ένα κουκούλι χρησιμοποιώντας έναν μεγάλο κορμό και 2 μικρότερα κλαδιά με διχάλα στην άκρη τους. Σιγουρέψτε πως το καταφύγιο θα είναι αρκετά μεγάλο για να σας χωράει.

Καλύψτε το έδαφος με ένα πυκνό στρώμα από ξερά φύλλα ή γρασίδι. Βάλτε δυνατά κλαδιά στα πλάγια της κατασκευής και από πάνω καλύψτε με πολλά μικρότερα κλαδιά. Τέλος, καλύψτε τα πάντα με ένα παχύ στρώμα φύλλων και κλείστε την είσοδο αφού μπείτε μέσα.

10. Πώς να ράψετε σωστά μία πληγή

Εάν πάθετε ένα βαθύ κόψιμο, πιθανώς να χρειαστεί να κάνετε ράμματα. Ελάχιστοι όμως ξέρουν να τα κάνουν σωστά. Υπάρχουν πολλές τεχνικές για τους διάφορους τύπους πληγών αλλά το να ξέρετε τουλάχιστον μία θα σας βοηθήσει να δώσετε τις πρώτες βοήθειες σε κάποιον που το έχει ανάγκη.

11. Πώς να βάλετε το χέρι σας αν πάθετε εξάρθρωση

Για ένα άλλο άτομο: βάλτε το στο έδαφος και βάλτε το πόδι σας (χωρίς παπούτσι) στην μασχάλη του. Πιάστε σφιχτά τον καρπό του και αρχίστε να τραβάτε μέχρι να ακούσετε ένα κλικ. Μην το κάνετε απότομα όπως το δείχνουν στις ταινίες γιατί έτσι μπορεί να προκαλέσετε βλάβες στα νεύρα, τους μυς ή τους τένοντες.

Για εσάς: Ξαπλώστε σε μία υπερυψωμένη επιφάνεια και δέστε κάποιο βάρος στο χέρι σας που να ζυγίζει 7-10 κιλά. Αφού μείνετε στην στάση αυτή για 15-20 λεπτά, ο ώμος θα πρέπει να έχει μπει στην θέση του.

Εάν πάθετε εξάρθρωση, θα πρέπει να κρατήσετε το άκρο ακίνητο για τουλάχιστον 5 ώρες.

Πηγή