11 Λάθη που κάνουν οι γονείς χωρίς να το ξέρουν και επειρεάζουν την υγεία των παιδιών. Το 3ο το κάνουν όλοι

Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα παιδί τραυματίζεται από πτώση από καρεκλάκι κάθε ώρα. Οι γονείς μπορεί να είναι υπερπροστατευτικοί με τα παιδιά τους όταν πρόκειται να παίζουν εκτός σπιτιού, αλλά κρυφοί κίνδυνοι μπορούν να βρεθούν και σε φαινομενικά ασφαλή μέρη για παιδιά όπως παιδικές χαρές ή ακόμα και μέσα στο σπίτι.

Συγκεντρώσαμε μια λίστα με όλα εκείνα τα πράγματα που μπορεί να φαίνονται ασφαλή, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να είναι δυνητικοί κίνδυνοι για το παιδί σας. Έχοντας κατά νου ότι τα μικρά παιδιά χρειάζονται την εποπτεία μας 24/7, αυτή η λίστα θα σας δώσει ένα προβάδισμα πάνω σε άλλα πράγματα που πρέπει να προσέξετε για να προστατέψετε τα παιδιά σας.

1. Τα αφήνετε να παίζουν επικίνδυνα αθλήματα

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα για τα παιδιά που ασχολούνται με αθλήματα, αλλά υπάρχει και ένας συγκεκριμένος κατάλογος αθλημάτων υψηλής επίπτωσης που μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνα για αυτά. Το «μεγάλα 6» που πρέπει αποφεύγονται, όπως συμβουλεύει ο παθολόγος Dr. Bennet Omalu, είναι το αμερικανικό ποδόσφαιρο, το χόκεϊ επί πάγου, οι μικτές πολεμικές τέχνες, το boxing, η πάλη και το ράγκμπι. Κατά τη διάρκεια αυτών των αθλημάτων, ένα παιδί λαμβάνει πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι, τα οποία έχουν τον κίνδυνο έκθεσης σε εγκεφαλική βλάβη σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες.

Επίσης, οι δραστηριότητες με μεγάλη πρόσκρουση μπορούν να προκαλέσουν σημαντική συμπίεση της σπονδυλικής στήλης και υπερέκταση της πλάτης που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς. Η επαναλαμβανόμενη ενασχόληση σε αυτά τα αθλήματα μπορεί να επιδεινώσει τη σκολίωση με την πάροδο του χρόνου. Θα πρέπει να αποφεύγονται τα καθίσματα, η ανύψωση βάρους πάνω στο κεφάλι, οι δυνατές προσγειώσεις όπως στις μαζορέτες και το τρέξιμο σε μεγάλες αποστάσεις.

2. Τα αφήνετε να κάθονται σε στάση W

Η στάση W είναι ένας πολύ κοινός τρόπος που τα παιδιά επιλέγουν να καθίσουν όταν παίζουν στο πάτωμα, ειδικά επειδή είναι άνετα γι ‘αυτά. Ωστόσο, είναι πιθανώς η πιο επικίνδυνη στάση για τα παιδιά που μπορούν να υιοθετήσουν και οι γιατροί συμβουλεύουν τους γονείς να αποθαρρύνουν τα παιδιά τους να κάθονται έτσι.

Επιπλέον, ο ορθοπεδικός Avni Trivedi δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης ότι αυτή η στάση έχει γίνει μια «νέα επιδημία της υγείας» που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη του παιδιού στις αρθρώσεις των ποδιών και τα οστά του ισχίου, να εξασθενήσει τους μυς του κορμού και να ασκήσει επιπλέον πίεση στην πλάτη, και τους ώμους.

3. Τα δίνετε να παίζουν με tablet (ειδικά τα νήπια)

Τα παιδιά περνούν όλο και περισσότερο χρόνο μπροστά στις οθόνες, ειδικά το αγαπημένο τους νέο παιχνίδι είναι το tablet. Οι γιατροί προειδοποιούν τους γονείς να μειώσουν το «χρόνο της οθόνης» όσο το δυνατόν περισσότερο λόγω του μπλε φωτός, ένα επιβλαβές φως που εκπέμπουν αυτές οι οθόνες.

Τα συνηθισμένα συμπτώματα υπερβολικής έκθεσης στο μπλε φως είναι οι πονοκέφαλοι, ο πόνος στον αυχένα και τον ώμο, τα ξηρά ή ερεθισμένα μάτια, αλλά και τα ψυχολογικά, όπως μειωμένη προσοχή, κακή συμπεριφορά και ευερεθιστότητα. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τον ύπνο και το ξύπνημα, κάνοντάς τα να αισθάνονται κουρασμένα και εξαντλημένα.

4. Τα αφήνετε να κατεβούν σε τσουλήθρα στην αγκαλιά σας

Οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι όταν βρίσκονται στην παιδική χαρά με τα παιδάκια τους, είναι ασφαλέστερο να κατέβουν τη τσουλήθρα με το παιδί στην αγκαλιά τους. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ένας εξαιρετικά κρυφός κίνδυνος παιδικής χαράς που μπορεί να προκαλέσει κατάγματα στα πόδια στα παιδιά.

Όπως εξηγεί η παιδίατρος Dr. Diane Arnaout, το βάρος του γονιού ωθεί τα πάντα προς τα κάτω με μεγαλύτερη ταχύτητα, οπότε στην περίπτωση που οποιοδήποτε μέρος του παπουτσιού ή του χεριού του παιδιού βγει από την τσουλήθρα, το πόδι ή το χέρι μπορεί να στρίψει και να σπάσει.

5. Παίζετε το παιχνίδι «το χοντρό κουνελάκι» με τα παιδιά σας

Το «χοντρό κουνελάκι» είναι μια πολύ δημοφιλής πρόκληση που τα παιδιά συνήθως κάνουν με τους γονείς τους, όπου πρέπει να τοποθετήσουν όλο και περισσότερους γλυκά στο στόμα τους, λέγοντας τη φράση «χοντρό κουνελάκι» όσο το δυνατόν πιο καθαρά.

Ακόμα κι αν τα παιδιά μπορεί να το βρουν πολύ πιο διασκεδαστικό και νόστιμο, αφού φάνε το αγαπημένο τους γλυκό μετά το τέλος του παιχνιδιού, είναι μια επικίνδυνη πρόκληση και έχουν συμβεί πολλά περιστατικά πνιγμού.

6. Τα αφήνετε να στέκονται σε καρέκλες

Αυτός είναι ένας από τους συνηθέστερους λόγους για τραυματισμούς παιδιών, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά. Τα παιδιά είναι ασταμάτητα και συνήθως θέλουν να ανεβαίνουν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των καρεκλών. Η πτώση από ψηλές καρέκλες, ειδικότερα, είναι η κύρια αιτία τραυματισμού του κεφαλιού και διάσεισης.

Μόνο στις ΗΠΑ, ένα παιδί τραυματίζεται από ένα καρεκλάκι κάθε ώρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να δένουν με ιμάντες τα παιδιά τους σε καρέκλες φαγητού, να μην τους επιτρέπουν να σηκωθούν και επίσης να τους εποπτεύουν πάντα επειδή υπάρχει πάντα η πιθανότητα το παιδί να κλωτσήσει το τραπέζι και να αναποδογυρίσει την καρέκλα του.

7. Τα αφήνετε να παίζουν σε λάσπη

Τα παιδιά αγαπούν να γίνονται βρώμικα παίζοντας σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό που πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά είναι που παίζουν, επειδή σκάβοντας και παίζοντας με τη βρωμιά μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβές για τα παιδιά. Η κύρια αιτία είναι η μόλυνση και οι επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία μας.

Παρόλο που έχει απαγορευτεί η βαφή μολύβδου σε σπίτια, εξακολουθούν να υπάρχουν σημεία με ξεφλούδισμα χρώματος μολύβδου όπως σε αχυρώνες, γκαράζ και παλιά κτίρια. Τα παιδιά ενδέχεται να εκτεθούν σε αυτό από το γυμνό έδαφος, αφού έχει βρεθεί μόλυβδος σε αυλές που βρίσκονται κοντά σε αυτά τα μέρη. Ο μόλυβδος είναι ένα δηλητηριώδες μέταλλο που μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη και προβλήματα υγείας.

8. Τα αφήνετε να χοροπηδάνε σε τραμπολίνα

Πολλοί γονείς έχουν εγκαταστήσει τραμπολίνα, τόσο μεγάλα όσο και μικρά, στις αυλές τους και τα παιδιά τα λατρεύουν. Αυτή η φαινομενικά διασκεδαστικό και αθώο παιχνίδι μπορεί να είναι σοβαρά επιβλαβές για τα παιδιά.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, τα τραμπολίνα δεν πρέπει να βρίσκονται σε κανένα σπίτι με παιδιά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τραυματισμοί που προκαλούνται από το άλμα σε αυτά συμβαίνουν πολύ συχνά και περιλαμβάνουν σπασμένα οστά, τραυματισμούς στο κεφάλι, όπως διάσειση και πιο σοβαρά τραύματα που μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη και ακόμη και θάνατο.

9. Τα αφήνετε να κόβουν το γρασίδι

Οι κουρευτικές μηχανές για το γρασίδι είναι βαριές και εξαιρετικά επικίνδυνες και μπορούν εύκολα να βλάψουν ένα μικρό παιδί που πιθανότατα θα θέλει να έρθει πιο κοντά και να δει πώς λειτουργεί. Από τις περιπτώσεις που τα παιδιά πέφτουν από την αγκαλιά του μπαμπά και τραυματίζονται, μέχρι τα παιδιά που παγιδεύονται κάτω από τα βαριά μηχανήματα, και τους τραυματισμούς στα μάτια από το κομμένο γρασίδι, αυτό δεν είναι κάτι που θέλετε το παιδί σας να είναι κοντά.

Σύμφωνα με το HealthyChildren.org, μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες «περισσότερα από 9.000 παιδιά πηγαίνουν στα έκτακτα για τραυματισμούς που σχετίζονται με κουρευτικές μηχανές για γρασίδι κάθε χρόνο.» Τα παιδιά πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι προληπτικά και να είστε σίγουροι ότι τα παιδιά της γειτονιάς δεν είναι εξίσου κοντά.

10. Τα αφήνετε να κάνουν αναρρίχηση σε εξωτερικό εξοπλισμό

Οι παιδικές χαρές είναι ο αγαπημένος προορισμός των παιδιών και των γονιών, ωστόσο, απαιτείται συνεχής εποπτεία προκειμένου τα παιδιά να επιστρέψουν με ασφάλεια στο σπίτι.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, πάνω από 200.000 κρούσματα παιδιών που τραυματίστηκαν σε παιδική χαρά, μερικά από τα οποία είναι θανατηφόρα, καταλήγουν στα έκτακτα κάθε χρόνο μόνο στις ΗΠΑ. Τα περισσότερα από αυτά προκαλούνται από την αναρρίχηση. Παρόλο που φαίνεται διασκεδαστικό και αθλητικό, η αναρρίχηση είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες πτώσεων και σοβαρών τραυματισμών.

11. Τα αφήνετε να κάνουν ποδήλατο χωρίς κράνος

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ποδηλασία είναι μια από τις αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών, καθώς τους δίνει μια αίσθηση ανεξαρτησίας, ελευθερίας και διασκέδασης – ακριβώς αυτό που θέλουν. Ωστόσο, η οδήγηση με ποδήλατο μπορεί να είναι επικίνδυνη όταν γίνεται ανεύθυνα, ειδικά για τα παιδιά.

Αυτό που ισχύει για τους ενήλικες, φυσικά, ισχύει και για τα παιδιά. Το να φοράτε κράνος είναι ο πρώτος κανόνας ασφάλειας, καθώς προστατεύει το κεφάλι σε περίπτωση πτώσης. Το κράνος μπορεί να αποτρέψει τραυματισμούς του εγκεφάλου και σοβαρό τραύμα. Είναι επίσης σημαντικό να μην αφήσετε ποτέ το παιδί σας να κάνει ποδήλατο χωρίς επίβλεψη. Η ποδηλασία μπορεί να είναι μια μεγάλη οικογενειακή δραστηριότητα, οπότε να είστε καλό παράδειγμα και να κάνετε ποδήλατο μαζί με το κράνος σας.