10 Μυστικά για νέες μαμάδες που θα σας κάνουν πιο καλές και από μαίες. Το 5ο σώζει ζωές
Www.true.gr

10 Μυστικά για νέες μαμάδες που θα σας κάνουν πιο καλές και από μαίες. Το 5ο σώζει ζωές

 Όση χαρά φέρνει ένα νεογέννητο μωρό, φέρνει επίσης ένα ίσο ποσό ευθύνης. Οι νέοι γονείς συνήθως περνούν μέσα από μια ανώμαλη πορεία όταν φροντίζουν ένα μωρό, το οποίο περιλαμβάνει θέματα όπως η έλλειψη ύπνου, η χαλάρωση του μωρού και το τάισμα. Να είστε έτοιμοι για δραστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας και να θυμάστε ότι το πρώτο γέλιο του μωρού σας κάνει τους αγώνες που περνάτε να αξίζουν τον κόπο.

Κάναμε κάποια έρευνα που μας οδήγησε στη συγκέντρωση μιας λίστας με πράγματα που μπορούν να ωφελήσουν τους νέους γονείς.

1. Πώς να κρατήσετε ένα μωρό

Όταν τα μωρά μας μας παραδοθούν για πρώτη φορά, οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέρουν πώς καν να τα κρατήσουν. Υπάρχει πάντα αυτός ο φόβος, ειδικά για τους γονείς που αποκτούν παιδί για πρώτη φορά, ότι δεν κρατάτε σωστά αυτό το μικροσκοπικό μωρό. Και είναι πολύ σημαντικό να τα χειρίζεστε με προσοχή.

Ο λαιμός του παιδιού είναι ο πιο ευαίσθητος και όταν το σηκώνετε πρέπει να κρατάτε το χέρι σας κάτω από το κεφάλι. Δεδομένου ότι το μωρό δεν μπορεί να στηρίξει σωματικά το κεφάλι του από μόνο του, το καθήκον σας είναι να βεβαιωθείτε ότι κρατάτε πάντα το μωρό σωστά – το ένα χέρι κάτω από το κεφάλι και το άλλο κάτω από τη λεκάνη του.

Πρέπει επίσης να προσέχετε τα μαλακά σημεία στο κεφάλι του νεογέννητου. Το άγγιγμα αυτών πρέπει να αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο. Προκειμένου να παρέχετε την μέγιστη δυνατή προστασία και να κάνετε το μωρό σας να αισθάνεται ασφαλές, να το κρατάτε πάντα κοντά στο στήθος σας.

2. Πώς πρέπει μητέρες να φροντίσουν τον εαυτό τους τις πρώτες 30 ημέρες

Οι πρώτες τριάντα ημέρες είναι οι πιο κρίσιμες. Όσο δύσκολα και αν περνάτε, το μωρό σας βλέπει τον κόσμο για πρώτη φορά. Σε αυτό το διάστημα, είναι σημαντικό η μητέρα να φροντίζει τον εαυτό της ώστε να μπορεί να φροντίσει το παιδί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Συνιστάται στις νέες μητέρες να τρώνε καλά και σωστά, ειδικά αν θηλάζουν. Ο ύπνος είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι νέες μητέρες. Συνήθως συνιστάται να κοιμούνται όταν το παιδί τους κοιμάται. Αυτό θα διασφαλίσει ότι θα έχουν αρκετό ύπνο.

3. Πώς να φασκιώσετε ένα μωρό

Το σωστό φάσκιωμα είναι το κλειδί για ένα ήρεμο και χαλαρό μωρό. Αρχικά, διπλώστε το σεντονάκι σε σχήμα διαμαντιού. Διπλώστε την πάνω γωνία προς τα κάτω και βάλτε το μωρό στο σεντόνι. Τραβήξτε τη μία πλευρά του σεντονιού στο στήθος του μωρού, σφίγγοντας τη γωνία κάτω από τον βραχίονα. Τώρα πάρτε το κάτω μέρος του σεντονιού, διπλώστε το πάνω από τα πόδια και πιέστε το πίσω από τους ώμους.

Στη συνέχεια, τραβήξτε την υπόλοιπη πλευρά του σεντονιού στο στήθος του μωρού και τοποθετήστε το κάτω από το μωρό. Αφού τυλιχθεί σωστά, κρατήστε το μωρό κοντά στο στήθος σας. Δεδομένου ότι το μωρό είναι πλέον αρκετά άνετο, θα πρέπει να κοιμηθεί πιο γρήγορα.

4. Πώς να θηλάζετε ένα μωρό

Ο θηλασμός είναι πολύ σημαντικός, ειδικά τις πρώτες μέρες. Μπορεί να αποτελεί εμπόδιο για τη μητέρα και μερικές φορές και για το μωρό. Δεδομένου ότι το γάλα είναι η μόνη πηγή φαγητού και διατροφής για το μωρό στις πρώτες μέρες της ζωής του, είναι σημαντικό να είστε επίμονες στο να θέτετε ερωτήσεις σχετικά με την τεχνική μέχρι να μάθετε πώς να θηλάζετε με επιτυχία.


Όσο απλό μπορεί να ακούγεται, μπορεί μερικές φορές να είναι περίπλοκο. Οι νέες μητέρες μπορούν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα όπως η κακή στάση θηλασμού, η χαμηλή προσφορά γάλακτος, το υπερβολικά απαιτητικό μωρό και οι μολύνσεις του μαστού.

Υπάρχουν πολλοί τύποι στάσεων θηλασμού που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να θηλάσετε (δείτε το γράφημα παραπάνω) και θα πρέπει να επιλέξετε αυτό που είναι πιο άνετο για εσάς και το μωρό. Εάν έχετε ένα νυσταγμένο νεογέννητο που τείνει να κουράζεται, ενώ πιπιλίζει και να αποκοιμιέται, έχουμε μια συμβουλή για σας, απλά γαργαλήστε τα πόδια του μωρού κατά τη διάρκεια του θηλασμού για να το κρατήσετε ξύπνια. Αυτό θα διασφαλίσει ότι δεν κοιμάται με άδειο στομάχι.

5. Πώς να προκαλέσετε ρέψιμο και να χορηγήσετε ΚΑΡΠΑ σε ένα μωρό

Το ρέψιμο είναι απαραίτητο για να είναι το μωρό άνετα, ειδικά κατά τους πρώτους μήνες. Ένα άνετο μωρό με τη σειρά του τρώει καλά και κοιμάται καλά. Για να προκαλέσετε ρέψιμο σε ένα μωρό, κρατήστε το στο στήθος σας με τέτοιο τρόπο ώστε το πηγούνι να στηρίζεται στον ώμο σας. Μην ξεχάσετε να στηρίξετε το κεφάλι και τους ώμους του. Τώρα χτυπήστε απαλά ή τρίψτε την πλάτη του μέχρι να ρευτεί.

Μια άλλη μέθοδος για το ρευτεί ένα μωρό είναι με την όψη προς τα κάτω στην αγκαλιά σας. Ενώ το μωρό βρίσκεται στα πόδια σας, στηρίξτε το πηγούνι και το σαγόνι με τα χέρια σας φροντίζοντας να κρατάτε το κεφάλι του λίγο ψηλότερα, έτσι ώστε το αίμα να μην πάει προς το κεφάλι. Τώρα, τρίψτε ή χτυπήστε απαλά την πλάτη για να ρευτεί το παιδί.

Σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αν αισθανθείτε ότι το μωρό σας πνίγεται, μπορείτε επίσης να βάλετε το μωρό στην ίδια θέση με την όψη προς τα κάτω που χρησιμοποιήσατε για το ρέψιμο. Η σωστή μέθοδος για να ανταποκριθεί σε αυτό είναι να κάνετε πρώτα θωρακικές ωθήσεις – 5 φορές χρησιμοποιώντας μόνο 2 δάχτυλα. Στη συνέχεια, πίσω χτυπήματα στην πλάτη μέχρι το μωρό να αρχίσει να βήχει. Θυμηθείτε ότι το μωρό είναι μικρό και ότι δεν θέλετε να κτυπήσετε ή να σπρώξετε πολύ δυνατά.

Ο βήχας είναι ένας δείκτης ότι το αντικείμενο έχει μετατοπιστεί από τον αεραγωγό.

6. Πώς να κάνετε μασάζ σε ένα μωρό

Το μασάζ γίνεται γενικά στα νεογέννητα για να κάνουν τα οστά και τους μυς πιο δυνατούς. Ο πρώτος κανόνας είναι να μην το κάνετε πριν ή μετά από τάισμα. Για να κάνετε ένα επιτυχημένο μασάζ στο μωρό, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα: βάλτε το μωρό σας σε μια πετσέτα ή σε ένα σεντόνι σε μια άνετη επιφάνεια, όπως ένα κρεβάτι, και αρχίστε να κάνετε μασάζ με baby oil. Ξεκινήστε με τα πόδια, ακολουθώντας τα χέρια, στη συνέχεια το στήθος και τέλος την πλάτη του μωρού.

Το μασάζ όχι μόνο καταπραΰνει αλλά και δυναμώνει το μωρό. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ο δεσμός που δημιουργείται με το μωρό κατά τη διάρκεια αυτών των καθημερινών μασάζ.

7. Πώς να κάνετε μπάνιο σε ένα μωρό

Οποιοσδήποτε νέος γονιός είναι νευρικός για το μπάνιο του μωρού του. Υπάρχει πάντα κάποιο επίπεδο ανησυχίας όσον αφορά το μπάνιο ενός νεογέννητου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα νεογέννητα χρειάζονται μόνο ένα σφουγγαρόπανο κατά την πρώτη εβδομάδα της ζωής τους. Προτείνεται να περιμένετε μέχρι να στεγνώσει ο ομφάλιος λώρος και να πέσει από μόνος του για να ξεκινήσετε μπάνιο σε παιδική μπανιέρα.

Θυμηθείτε, είναι απλά ένα περιστασιακό μπάνιο, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να κάνετε μπάνιο το μωρό σας καθημερινά. Επίσης, ελέγξτε τη θερμοκρασία του νερού πριν βάλετε μέσα το μωρό και μην αφήσετε ποτέ το μωρό χωρίς επιτήρηση.


8. Πώς να βάλετε το μωρό για ύπνο

Οι πρώτες μέρες είναι ιδιαίτερα δύσκολες όσον αφορά τον ύπνο του μωρού.

Οι γονείς γενικά αγωνίζονται να βάλουν το μωρό σε ύπνο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Βγαίνοντας από μια σκοτεινή ζεστή κοιλιά, το πρώτο βήμα για να μάθει το μωρό τον νέο του κόσμο και πώς οι άνθρωποι κοιμούνται εδώ είναι το 24ωρο της μέρας. Προσπαθήστε να κρατήσετε το δωμάτιο φωτισμένο κατά τη διάρκεια της ημέρας και να μειώσετε τα φώτα τη νύχτα. Αυτό θα βοηθήσει το μωρό να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ νύχτας και ημέρας.

Το «σχεδόν κοιμισμένο» μωρό σας μπορεί να φαίνεται χαριτωμένο για εσάς και ίσως να έχετε την επιθυμία να το φιλήσετε ή να του μιλήσετε. Αλλά, αυτό δεν είναι μια καλή απόφαση. Αυτό μπορεί να ειδοποιήσει το παιδί ότι είστε έτοιμοι να παίξετε μαζί του και στη συνέχεια να το ξυπνήσετε. Μια άλλη συμβουλή εμπειρογνωμόνων είναι να είστε υπομονετικοί έως ότου το παιδί εκπαιδευτεί πλήρως στον ύπνο.

9. Πώς να αλλάξετε τις πάνες

Η αλλαγή πάνας δεν είναι πυρηνική φυσική, αλλά μπορεί να φαίνεται έτσι στην αρχή. Οι γονείς είναι γενικά αδέξιοι και λίγο φοβισμένοι από αυτό το καθήκον στην αρχή. Το πρώτο και κύριο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι να τη φορέσετε σωστά πάνω στο μωρό μέχρι να στεγνώσει και να πέσει ο ομφάλιος λώρος.

Ποτέ μην στερεώσετε μια πάνα πάνω από τον ομφάλιο λώρο, αλλά πάντα κάτω από αυτόν. Δεν πρέπει να ασκηθεί καμία πρόσθετη πίεση στην περιοχή αυτή.

Υπάρχουν μερικά άλλα πράγματα που πρέπει πάντα να έχετε κατά νου. Πάντα σκουπίστε μια λερωμένη πάνα από μπροστά προς τα πίσω, ειδικά για τα κοριτσάκια, για να αποφύγετε οποιαδήποτε μόλυνση.

Πάντα σιγουρευτείτε να στεγνώνετε την περιοχή πριν βάλετε μια νέα πάνα. Εάν το μωρό έχει εξάνθημα από την πάνα, πάρτε επιπλέον προφυλάξεις όπως πιο συχνός έλεγχος, έτσι ώστε μια γεμάτη ή λερωμένη πάνα να μην εντείνει το εξάνθημα. Θα πρέπει να κρατάτε την αλοιφή για εξάνθημα πάντα από κοντά, έτσι ώστε ακόμη και ένα μικρό εξάνθημα να μην χειροτερεύσει. Αποφύγετε επίσης οποιοδήποτε αρωματισμένο σαπούνι ή πάνες μέχρι να φύγει το εξάνθημα.

10. Πώς να δεθείτε με το μωρό

Η απαλή επαφή με το δέρμα είναι το μόνο που χρειάζεται και αυτή η συνήθεια θα πρέπει να ξεκινήσει μόλις γεννηθεί το μωρό. Ένα άλλο σημαντικό είναι να κοιτάζουμε τα μάτια του μωρού και να του μιλάμε. Μπορεί να φανεί λίγο περίεργο ότι μιλάτε σε ένα μικρό μωρό που ίσως δεν καταλαβαίνει καν τι λέτε, αλλά πραγματικά λειτουργεί.

Επειδή η όραση ενός μωρού δεν είναι μεγάλη (μόνο 30 εκ.), πλησιάστε το, χαμογελάστε και μιλήστε.

Τραγουδήστε του νανουρίσματα, κάντε του ένα απαλό μασάζ και περάστε χρόνο με το μωρό σας. Ο δεσμός που δημιουργείται σε αυτή την τρυφερή ηλικία θα έχει αντίκτυπο και αργότερα στη ζωή του.

Τώρα που έχετε χρήσιμες πληροφορίες για όλα τα σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου για να φροντίσετε ένα μωρό, φροντίστε να τα μοιραστείτε με τους φίλους και την οικογένειά σας που έχουν γίνει πρόσφατα γονείς.

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr