Το πένθος των πιθήκων για το θάνατο μιας ψεύτικης μαϊμούς – ρομποτ που συγκινεί

Άλλο ένα βίντεο από το BBC Earth, αυτή την φορά από την σειρά «Spy in the wild», έρχεται για να καθηλώσει αλλά κυρίως να συγκινήσει τους θεατές.
Οι παραγωγοί τοποθέτησαν μια μαϊμού – ρομπότ, με την ιδιότητα του «κατασκόπου», ανάμεσα σε μια ομάδα κερκοπιθήκων. Αυτό που είδαν δεν το περίμεναν ούτε οι ίδιοι.
Φυσικά, μόλις οι πίθηκοι είδαν το ρομπότ, άρχισαν να το περιεργάζονται, να το παίρνουν στα χέρια τους για να δουν, τέλος πάντων, περί τίνος πρόκειται. Όμως μια από αυτές, το έριξε από μεγάλο ύψος και καθώς το ρομπότ δεν έδινε σημάδια «ζωής», προκλήθηκε αναστάτωση στην αγέλη.
Μερικοί πίθηκοι πήραν αγκαλιά τα μικρά τους και έσκυψαν το κεφάλι, σαν να βρίσκονταν σε πένθος, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που μαζεύτηκαν γύρω του και έκαναν μια κίνηση που θύμιζε υπόκλιση, μια κίνηση σεβασμού. Οι παρατηρητές του περιστατικού, πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο οι συγκεκριμένοι πίθηκοι (γένος των σεμνοπιθήκων), τιμούν τους νεκρούς τους.
Το βίντεο είναι συγκινητικό, γιατί οι πίθηκλοι δεν ξέρουν πως πρόκειται για ρομπότ και παρόλ’ αυτά, δείχνουν τον σεβασμό τους και την θλίψη τους σε αυτόν που νομίζουν νεκρό.