Η Συγκινητική ιστορία του ανθρώπου που έκανε την Πρώτη Μεταμόσχευση Προσώπου. Δείτε πως Είναι 8 μήνες μετά...!
Www.true.gr

Η Συγκινητική ιστορία του ανθρώπου που έκανε την Πρώτη Μεταμόσχευση Προσώπου. Δείτε πως Είναι 8 μήνες μετά…!

Συγκλονίζει η ιστορία του Andy Sandness, που υπεβλήθη σε μια από τις πιο σπάνιες εγχειρήσεις στην σύγχρονη ιατρική.
Μόλις ξύπνησε από την νάρκωση, μπροστά στην οικογένεια του και τους γιατρούς του περιεργάστηκε το νέο του πρόσωπο. Μη μπορώντας ακόμη να μιλήσει αρχικά, έγραψε στα αγγλικά 4 λέξεις:
«Far exceeded my expectation», δηλαδή » (το αποτέλεσμα είναι)πολύ πιο πάνω από τις προσδοκίες μου».
Η απίθανη ιστορία του Andy ξεκίνησε το 2006 όταν παραμονές Χριστουγέννων, έχοντας μεθύσει και σε βαθειά κατάθλιψη, αποφάσισε να αυτοπυροβοληθεί με καραμπίνα. Πάτησε τη σκανδάλη, με την κάνη στραμμένη κάτω από το πηγούνι του. Η απόπειρα αυτοκτονίας απέτυχε και ο άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με το πρόσωπο του ουσιαστικά διαλυμμένο από την σφαίρα.

Μη μπορώντας να μιλήσει, όπως αναφέρθηκε, έγραψε στη μητέρα του «συγγνώμη».

Παρά τις επισκέψεις σε γιατρούς, τις θεραπείες και τα χειρουργεία, κανείς δεν μπορούσε να κάνει θαύματα και το πρόσωπο του άνδρα παρέμενε παραμορφωμένο από το χτύπημα. Απελπισμένος, κάλυψε με πετσέτες όλους τους καθρέφτες στο σπίτι και στο νοσοκομείο, καθώς το στόμα του ήταν διαλυμμένο, τα χείλη του είχαν ουσιαστικά εξαφανιστεί, είχε χάσει σχεδόν όλα τα δόντια του, ενώ η μύτη και το σαγόνι του είχαν αποκοπεί.

[quads id=»2″]

Τους πρώτους μήνες ανέπνεε και έτρωγε από ειδικά σωληνάκια. Παρά την σχετική βελτίωση της κατάστασης του και το γεγονός ότι βρήκε εργασία, απέφευγε τις κοινωνικές συναναστροφές ενώ δεν άντεχε να κοιτάζει στα μάτια κανέναν, ειδικά τα παιδιά που πίστευε ότι θα τα φόβιζε. Σιγά σιγά άρχισε να χάνει κάθε ελπίδα, καθώς παρά τα αλλεπάλληλα και ακριβά χειρουργεία, η εμφάνιση του δεν μπορούσε να αλλάξει δραστικά.
Τα χρόνια περνούσαν αργά και βασανιστήκα, μέχρι το 2012 και ένα τηλεφώνημα που του άλλαξε τη ζωή.

Ο γιατρός που τον είχε αρχικά αναλάβει, τον ενημέρωσε για ένα πρόγραμμα μεταμόσχευσης προσώπου που σκόπευε να συμμετέχει το νοσοκομείο στο οποίο εργαζόταν. Παρά τις προειδοποιήσεις του γιατρού για τυχόν κινδύνους και το σχεδόν πειραματικό στάδιο που εφαρμόζεται η συγκεκριμένη θεραπεία, ο ασθενής δέχθηκε με ενθουσιασμό και ανυπομονησία την προοπτική να αποκτήσει ξανά ένα φυσιολογικό πρόσωπο.

«Όταν έχεις την εμφάνιση που είχα και είσαι αναγκασμένος να ζεις όπως ζούσα, κάθε ίχνος ελπίδας που σου εμφανίζεται, θα τρέξεις να πιαστείς από αυτό».

Φυσικά, τα πράγματα κάθε άλλο παρά γρήγορη εξέλιξη είχαν· πρώτα έπρεπε να εγκριθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα για το νοσοκομείο που είχε αρχικά διακομισθεί. Στη συνέχεια, ο ίδιος υπεβλήθη σε μια μακρά διαδικασία έγκρισης και έρευνας προκειμένου να μπει στην λίστα αναμονής. Εκτός από τους ιατρικούς λόγους, εκκρεμμούσε ένα βασικό ερώτημα: Αξίζει την προσπάθεια ένας ασθενής που έχει προβεί σε απόπειρα αυτοκτονίας;


Η επιμονή και το κίνητρο του, η υποστήριξη από συγγενείς και φίλους, η θετική εισήγηση του γιατρού του και η πάροδος αρκετών χρόνων από την απόπειρα, χωρίς αναφορά σε παρεμφερές περιστατικό έπαιξαν θετικό ρόλο ώστε να εγκριθεί η αίτηση του.

Στη συνέχεια και μέχρι τις αρχές του 2016 πέρασε μια μακρά διαδικασία προετοιμασίας και «πρόβας» της επέμβασης. Εξετάστηκε εξονυχιστικά κάθε πτυχή με τη χρήση προχωρημένες τεχνολογίας για να υπολογιστεί ακριβώς η τομή που θα έπρεπε να υποβληθεί το κρανίο τυχόν δότη και πως θα εφαρμοζόταν το μόσχευμα στον ασθενή.

Το 2016 το νοσοκομείο δήλωσε πλήρως έτοιμο και προστέθηκε στη λίστα αναμονής του δικτύου μοσχευμάτων.

Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για μεγάλη αναμονή λόγω των πολλών παραμέτρων (συμβατότητα στην ομάδα αίματος, παρεμφερή ανατομικά και λοιπά χαρακτηριστικά με τον ασθενή κοκ) μόλις μετά από 6 μήνες βρέθηκε μόσχευμα.
[quads id=»2″]
Δότης ήταν, κατά δραματικό τρόπο ένας αυτόχειρας, του οποίου η έγκυος χήρα σεβάστηκε την επιθυμία του άνδρα της να γίνει δότης οργάνων. Ο άνδρας, ονόματι Calen Ross, αποτελούσε τον τέλειο δότη, καθώς των άλλων παραμέτρων, είχε και μια εντυπωσιακή εμφανισιακή ομοιότητα με τον Andy.
Τον περασμένο Ιούνιο, ξεκίνησε ένας μαραθώνιος, καθώς επί 56 ώρες 60 γιατροί, νοσοκόμοι και αναισθησιολόγοι εκτελούσαν βήμα βήμα την απαιτητική επέμβαση που θα άλλαζε την εμφάνιση και τη ζωή του άνδρα.


Το μόσχευμα περιελάμβανε σχεδόν ολόκληρο το κάτω μέρος του προσώπου του αυτόχειρα, το οποίο προσεκτικά εφαρμόστηκε στο πρόσωπο του ασθενούς, με το ιατρικό προσωπικό να αλλάζει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σε βάρδιες.

Όταν ολοκληρώθηκε η μεταμόσχευση, ο ασθενής παρέμεινε για μερικές μέρες σε πλήρη νάρκωση, ενώ από το δεν του επετράπη να δει αμέσως το πρόσωπο του. Ο πατέρας του, όταν ξύπνησε, αρκέστηκε να του πει συγκινημένος ότι θα τον ευχαριστήσει το αποτέλεσμα.

Φυσικά, ακολούθησαν κάποιοι μήνες θεραπείας, αποκατάστασης και παρακολούθησης της πορείας του, ωστόσο ήταν από την πρώτη στιγμη φανερό πως τα πράγματα είχαν πάρει το δρόμο τους.

Μπορώντας ξανά να μιλήσει, να μασήσει, να κυκλοφορεί χωρίς να φοβάται για αδιάκριτα, φοβισμένα ή και απειλητικά βλέμματα, ο Andy μπορεί να πιστεύει ότι η ζωή του επιστράφηκε.

«Τις προάλλες, βρισκόμουν σε ένα ασανσέρ και με κοίταξε ένα παιδί. Γύρισε στη μητέρα του χωρίς να δείχνει φοβισμένο ή να πει οτιδήποτε. Τότε κατάλαβα ότι το χειρουργείο είχε πετύχει».

via

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr